MASLINARSKA RADIONICA – 11.10.2018. u 19:00

 

Udruga maslinara Kaštela “Mastrinka” organizira „Maslinarsku radionicu“ koja će se održati 11.10.2018. godine u prostoru Muzeja grada Kaštela u Kaštel Sućurcu (Podvorje) u 19:00 h

 

Radionica 1  – Kako proizvesti maslinovo ulje s povećanom razinom fenola”

Predavač: prof. dr. sc. Tea Bilušić (Kemijsko -tehnološki fakultet u Splitu)

Radionica namijenjena maslinarima i proizvođačima maslinovog ulja (uljarima) na kojoj će se prezentirati rezultati provedenog istraživanja na kojemu će se dati praktični savjeti o tome kako dobiti maslinovo visoke zdravstvene kvalitete i koji su to parametri koji utječu na određivanja sastava i količine fenola u maslinovom ulju.

Također dobit će se informacije o označavanju takvih maslinovih ulja. Svrha radionice je da maslinari koji imaju takva “ekstra zdrava ekstradjevičanska ulja” trže isto kao dodatak prehrani i postižu veću otkupnu cijenu.

 

Radionica 2 –  Novi pristupi i rezultati u istraživanju reproduktivne kompatibilnosti sorti masline ( olea europea l.)

Predavač:  dr. sc. Gabriela Vuletin Selak ( Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu)

Radionica je informativne prirode i služi informiranju maslinara o novim metodama kojima bi se smanjio utjecaj alternativne rodnosti koja je vrlo izražena u našim područjima. Najveći učinak na rodnost i oprašivanje ima planiranje nasada tako da će fokus biti na odabiru sorti, njihovoj zastupljenosti i onome što možemo očekivati u svakodnevnom radu u takvom masliniku.

 

Radujemo se Vašem dolasku!

Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“