Noćnjak 2017.

Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ prisustvovala je 19. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2017., koji se održao u hotelu Hvar u Jelsi na otoku Hvaru od 23. do 26. ožujka 2017. godine.

Na samom svečanom otvaranju manifestacije je dr. sc. Tatjana Klepo, potpredsjednica Udruge i zaposlenica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split, primila Priznanje “Pavle Bakarić” za životno djelo u maslinarstvu, na čemu joj ovim putem čestitamo!

Također čestitamo i članovima naše udruge na ostvarenim izvrsnim rezultatima:
– Poljoprivredna braniteljska zadruga LINTAR osvojila je zlatnu medalju za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti
– Zračna luka Split-Kaštela osvojila je zlatnu medalju za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti
– Milivoj Bratinčević osvojio je zlatnu medalju za kvalitetu otvorenog  ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti.

Moramo spomenuti i naše dugogodišnje partnere, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, koji su dobili niz nagrada za proizvode od maslinova drva: nagradu za najbolji proizvod od maslinova drva (plitica za masline s kučarinom), te zlatnu i brončanu diplomu za proizvod od maslinova drva (pošpetice za kužinavat, odnosno terina za voće). Sve proizvode izradio je Nikola Bekavac.

U sklopu bogatog programa Noćnjaka predstavljen je i projekt ARISTOIL, u kojem sudjeluje i udruga „Mastrinka“, a koji se bavi analizom fenola maslinovih ulja na Mediteranu u svrhu identifikacije fenolima bogatih ulja i promocije zdravijih maslinovih ulja. Riječ je o prekograničnom projektu nositelja iz Grčke, a u kojem sudjeluju Sveučilište u Splitu te partneri sa Cipra, iz Španjolske i Italije.

Još jednom čestitamo svim sudionicima i dobitnicima nagrada na Noćnjaku te zahvaljujemo organizatorima. Do iduće godine – zdravi bili i veseli!