Ured za udruge / Maslinarska komunikacijska platforma

IMG_9735

Projekt “Ured za udruge” nastao je kao izvedenica inicijative “Maslinske komunikacijske platforme”.

Temelji se na tome da se tematski bliske udruge povežu i dijele resurse potrebne za redovan rad udruge. Donošenjem zakona o udrugama, administrativne obaveze su se značajno povećale te je postojeći način funkcioniranja udruga građana značajno izmijenjen. Najveća novost su financijski izvještaji koji se podnose Ministarstvu financija, zatim izvještaji o volontiranju i cijeli drugi niz odluka, propisa i regulativa koje je potrebno poštivati.

Profesionalizacija rada je nužna i ključna za daljnji rad, tako udruga na pola radnog vremena zapošljava jednu osobu, koja je zadužena za sve operativne poslove udruge i koja obavlja ne samo poslove za Mastrinku, već i za ostalih 4 udruge s kojima su potpisani sporazumi o suradnji i koji jednim dijelom sufinanciraju administrativne troškove. To su: UM Orkula iz Biograda na Moru, UM AgroOpatija iz Opatije, Trokut mladih Kaštela i Društvo za očuvanje kulturne baštine Bijaći. Projekt je otvoren za sve koji se žele uključiti, pa nas slobodno kontaktirajte.

Maslinske žurnate

Kroz projekt Maslinske žurnate organiziramo ispomoć u masliniku za poslove branja, gnojidbe, rezidbe i zaštite maslinika. Projekt je osmišljen na način da imamo timove koji su osposobljeni za rad u masliniku i koji mogu posuditi opremu u udruzi ukoliko je korisnik projekta nema. Ovime se način traženja i organizacija pomoći značajno pojednostavila. Udruga trenutno raspolaže s atomizerom i električnim strojem za branje maslina, a u planu je kupiti još jedan atomizer, trimer i električne škare. Projekt je iznimno dobro prihvaćen kod starijih članova, ali i kod sezonskih radnika koji na ovaj način imaju mogućnost dodatne zarade.

IMG_9709

Projekt AgroSkill

IMG_9783

AgroSkill – Edukacija i razvoj vještina za rad u poljoprivredi kod dugoročno nezaposlenih osoba – je projekt kojim će se nezaposlenima i osobama socijalno ugroženih skupina omogućiti stjecanje novih vještina i uključivanje u program sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi, poglavito u maslinarstvu, a OPG-ovima dati na raspolaganje nove radne snage koje imaju osnovne vještine rukovanja agro-mehaničkim alatima i koje su osposobljene za obavljanje poslova poput zaštite bilja, obrade tla, rezidbe i berbe.

Projekt će se provoditi u periodu od listopada 2016. do svibnja 2017., a uključuje:
1. Osposobljavanje za “Održivu uporabu pesticida“
2. Osposobljavanje za rad sa agro-mehaničkim alatima: atomizer, freza, kosilica,
3. Demonstraciju berbe električnim i pneumatskim alatima za branje
4. Demonstraciju rezidbe i prezentacija alata za rezidbu
5. Tehničku radionicu izrade zamki za maslinovu muhu i drugih nekonvencionalnih alata

Više informacija na stranici projekta.

Obavijesti Poljoprivredne savjetodavne službe

U suradnji sa Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Savjetodavnom službom (podružnica Kaštela), te Zavodom za zaštitu bilja redovito organiziramo predavanja stručnjaka na teme vezane uz maslinarstvo i uljarstvo (zaštita od štetočinja, preporuke stručnjaka i nova saznanja, briga za maslinik, vrste maslina i njihove osobine, čuvanje i prerada maslina, skladištenje ulja, i mnoge druge) te također organiziramo predavanja i na vezane teme kao financiranje OPG-ova iz Europske unije te organizacija proizvodnje kroz zadruge.

U suradnji sa Savjetodavnom službom također vršimo i SMS obavještavanje o stanju na terenu te koje se mjere zaštite od štetočinja preporučuju.

savjetodavna-logo

Maslinski i vinski put kozjak

favicon

(Prethodni projekti.)